NÄRHET TILL BERGAMO, COMOSJÖN OCH MILANO


EN AV BERGAMOS MINSTA DALGÅNGAR MED NATUR, KULTUR OCH OST I VÄRLDSKLASS.

SAN PELLEGRINO TERME HAR MYCKET ATT ERBJUDA.
Små caféer och restauranger, aktiviteter för familjen, trevliga hotell och butiker. Här finns självklart en "gelateria" en glassbar vid torget, promenadstråk längs med floden Brembo och ortens egen biscotti från konditori Bigi.
Lokala entrepenörer som slår ett slag för de gamla traditionerna och brygger prisbelönt öl med kryddor från dalgången och ett hjärta för det genuina.
Historiska Casinò en byggnad i fulländad jugendstil, den gamla kabinvagnen "Funicolare" som tog fint folk till Vetta och som snart är i bruk igen och den fantastiska byggnaden Grand Hotell.
Den fina gallerian "Portici Colleoni" från 1930 hyser idag små barer, butiker och restauranger och piazzan är ortens naturliga samlingsplats. Vi tar hjälp av Oter assoziatione som är unga entusiaster och tar sig an historien, guidar och berättar om byggnader, museum och händelser.
Det moderna Spaanläggningen QC Terme som med varsam hand har renoverat den gamla kuranstalten ligger i San Pellegrino Terme och är väl värt ett besök. Mer om QC Terme

San Pellegrino - Mineralvattnet, en välkänd exportvara

Vattnet har alltid dominerat orten med ett välkänt exporterat vatten av producenten "San Pellegrino" idag ägt av Schweiziska Nestlè men med fabriken kvar på orten. Orten är fortfarande dalgångens turistiska mittpunkt och en bra utgångspunkt för en vistelse i Valle Brembana.

FABRIKEN SAN PELLEGRINO
Vattnet detta ständigt porlande, forsande vatten från bergen och samlat i floden Brembo har gett många runt om i världen riktigt, gott, kolsyrat vatten på borden. Fabriken som öppnade 1899 finns fortfarande kvar och producerar flera miljoner flaskor vatten varje år och hämtar fortfarande det mineralrika vattnet från källor på dalgångens vänstra sida. Förutom vatten producerar de en bl a italiensk specialitet, kolsyrad läskedryck "Chinotto" som påminner om körsbär och Coca cola och det är nästan bara här i Italien som man tycker om drycken. På 60-talet introducerade de alkoholfria drycker som t ex Bitter och Lemon som fortfarande säljs i snygga designade småflaskor. Nu väntar vi på den stora renoveringen som kommer ge oss större möjligheter att hälsa på och gå på visning i fabriken.
Mer om fabriken San Pellegrino


STORSTADEN MILANO, CHARMIGA BERGAMO, VACKRA COMOSJÖN, VINOMRÅDET FRANCIACORTA OCH ISEOSJÖN

BERGAMO
Bergamo är den närmaste staden och har en välbevarad gammal dal och en trevlig modern del som breder ut sig nedanför kullarna. Città alta och città bassa betyder övre och nedre staden och förbinds med trappor och en klassisk rälsbuss, "funicolare".
Bergamo besitter mycket historia, smala gränder och klassiska torg och muren som omringar città alta är magisk. Utsikten från San Vigilo är ypperlig en solig dag. Vi ger er gärna en guidad tur i staden svensktalande guide bosatt i italien sedan många år.

MILANO
En timme med tåg från Bergamo hittar ni den ständigt pulserande storstaden Milano. Här finns allt och lite till och staden är väl värt ett par dagar för att utforskas och upptäckas. Affärsområden, mässor och utställningar av världsklass. Här pratar vi naturligtvis om Zlatan Ibrahimovic och hans nytta för storlaget Milan. Storkyrkan, Duomen och gallerian med sitt vackra glastak, Monza strax utanför med den välkända racingbanan, ja listan kan göras lång på besöksmål i denna fantastiska stad.

COMOSJÖN
En timmes bilfärd från Bergamo eller tåg från Milano station så når du Comosjön. Comosjöns östra sida vetter mot"vårt område" och vi kan både vandra, cykla och ta oss fram på tvärs via Valsassina, Val Taleggio och bergen. Det är bedårande vackert med de branta bergväggarna som möts av det turkosblå vattnet för att på andra sidan åter stiga brant uppför. Byar ligger som ett pärlband längs med kustremsan, Varenna, Bellano, Menaggio och fler. Färjor trafikerar sjön som buss och du tar dig lätt till de norra delarna eller neråt till klassiska Como stad.

BRESCIA, ISEOSJÖN & FRANCIACORTA
Vinområdet som kallas "italiens minst uppmärksammade pärla". Det är ett ugnt vinområde med höga ambitioner och stor potential - här tillverkas rätt och slätt "Franciacorta" Italiens motsvarighet till Frankrikes Champagne. En nyfiken vinmakare från trakten, med vänner i Champagne insåg att det fanns stora förutsättningarna för att producera ett riktigt bra kvalitetsvin enligt "Il metodo Classico" som vi slarvigt benämner just champagne-metoden.
Här har ni alla möjligheter att utforska, provsmaka och lära er om det bubbliga vinet Franciacorta - och det är helt klart möjligt att få vara med och skörda vindruvor med!

BERGAMOS ALPER - OROBIEBERGEN OCH DESS DJUR OCH NATUR.

BERGAMOS ALPER - OROBIEBERGEN
Bergen har alltid varit ett andningshål för italienarna och de är stolta över sina berg och alper. Vandringsledernas system slingrar sig mellan toppar och pass och på lagom avstånd finns  "Rifugio"  klassiska fjällstationer med rustika restauranger, enkla övernattningsrum och massor av kärlek till bergen. Här möts man, äter, vilar och berättar härliga skrönor om bergstoppar och oväder. Vintrarna ger möjlighet till skidåkning eller vandringar med snöskor på små trevliga skidorter.

DJUR & NATUR
Djurlivet är allt från låglänt upp till alpin terräng med vilda djur såsom stenbock, hermelin, olika fåglar och murmeldjur. Dessa är skygga av naturen men ibland har man tur och ser dem klättra eller flyga utefter bergsväggarna eller röra sig bland klippblock och stenrösen.
Produkter som honung, bär, ost, tryffel, äpplen, svamp och getost. Allt produceras av, i och från Valle Brembana.