VANDRA I HISTORIENS FOTSPÅR

EN MEDELSVÅR VANDRINGSRESA MED GUIDE OCH BAGAGETRANSPORT, START OCH AVSLUT I BERGAMO STAD

Vi följer i fotspåren efter handelsmännen och dess åsnor som transporterade varor mellan det venetianska riket och norra Europa. Under våra fem dagars vandring stannar vi för övernattningar, mat och vila på ortens charmiga gästgiverier längs den gamla handelsvägen.

Denna vandringsresa tar dig längs de historiska rutterna Via Mercatorum, Via Priula och Via del Ferro, viktiga handelsvägar som en gång i tiden förde venetianska produkter till norra Europa. Längs dessa vägar utvecklades postgångens struktur med frimärken som porto, en innovation som möjliggjorde snabb och överkomlig informationsspridning. På ett av våra stopp kommer vi att få se Penny Black, världens första frimärke, i en av de betydelsefulla skattestationerna längs vår rutt.

Floden Brembo följer oss större delen av vandringen, tills vi når bergen och strävar upp mot passet San Marco. Vår resa är noggrant planerad för att ge dig en behaglig och minnesvärd upplevelse. Medan vi vandrar från hotell till hotell får vi hjälp med bagaget, vilket gör att våra vandringsdagar passar de flesta vandrare.

DATUM: KONTAKTA OSS FÖR DATUM
5 VANDRINGSDAGAR
GRUPP: MELLAN, MAX 20
LÄNGD; 7 DAGAR, 6 NÄTTER

NIVÅ: MEDEL 2 : 5
VANDRA UTAN BAGAGE
LOKAL BERGSGUIDE
SVENSK TURLEDARE

ALL INCLUSIVE
HOTELL & B&B
FRUKOST, LUNCH, MIDDAG
BAGAGETRANSPORT

PRIS: FRÅN 1799.00 €

PROGRAM FÖR VANDRINGSRESAN FRÅN BERGAMO TILL PASSO SAN MARCO


Dag 1, - ANKOMST BERGAMO STAD

Vi samlas på hotellet / B&B under kvällen för en kort promenad i staden och senare gemensam kvällsmiddag och prat om våra kommande dagar till fots.
Mat inkl: kvällsmiddag, 2 rätter, vin, vatten och kaffe

Dag 2, - FRÅN BERGAMO STAD, VIA MERCATORUM, TILL SELVINO

Vi utgår från hotellet / B&B och ryggsäcken packas för en dagsutflykt med ett ombyte och kläder efter väder. Resten av vårt bagage går med transfer till vårt nästkommande boende. Vår guide möter upp oss och vi startar vår vandring ut från Bergamo och dess stök och trafik för att ta vid och följa via Mercatorum. Via Mercatorum är den äldsta av områdets handelsvägar och delar av vägen kan vi härleda så långt tillbaka som till romartiden. Vi följer gator som snart övergår till mindre vägar i sten som snirklar sig fram och tar oss till de olika orterna som stod värdar för handelsmännen som gav sig iväg på sin resa. Lunch äter vi längs med vägen på passande gästgiveri. 
Dagens vandring är ca 6-7 timmar inkl paus och vi går ca 800 höjdmeter. 
Mat inkl: Frukost, lunch, kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 3, - VI VANDRAR VIDARE UPP I DALGÅNGEN VAL BREMBANA

Efter en god natts sömn och frukost så beger vi oss iväg med ny energi och raska steg. Vi upplever de små byarna och områden med vägar som snirklar sig på klassiskt serpentin-sätt, fram och upp i bergen. Vi övernattar på mindre hotell / B&B i någon av våra små charmiga samhällen, mitt bland bergen och de betande korna. 
Dagens vandring är ca 6 timmar inkl paus och ca 500 höjdmeter upp och lika många ner. 
Mat inkl; Frukost, lunch, kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 4, - PASSERAR DOSSENA OCH GÅR NER MOT FLODEN BREMBO

Vi passerar Dossena en av historiens viktigaste orterna under denna perioden. Vi tar oss ner mot dalens botten genom skogen och går över floden Brembo som rinner genom hela dalgången. På eftermiddagen välkomnas vi till en av de viktigaste byarna under handelsvägens första viktiga period, Cornello dei Tasso. Idag är byn en "Borgo" och väl värt ett besök med sitt lilla men mycket fina museum om postens utveckling. 
Dagens vandring är ca 6 timmar, vi går mestadels nedåt, 800 m och uppåt ca 400 höjdmeter. 

Mat inkl: Frukost, lunch, kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe  

Dag 5, - HISTORISKA VÄGEN VIA PRIULA TAR OSS VIDARE PÅ VÅR VANDRING UPP I DALGÅNGEN

Den modernare handelsvägen tar vid, via Priula och ibland får vi vandra ett stycke på cykelbanan längs floden eller ta en tur upp och över en bergsknalle för att komma vidare. Idag har handelsvägen på sina ställen fått bereda plats för dagens trafik och den asfalterade bilvägen. Bagaget transporteras vidare och vi följer med efter. Vi passerar dalgångens kryss, där huvudvägen delar sig som i ett Y. Åt höger snirklar den sig fram till vägs ände så vi väljer den åt vänster. Vägen som leder upp i bergen mot vårt slutmål, Passo San Marco.
Dagens tur är ca 6 timmar inkl paus och har ca 500 höjdmeter.
Mat inkl: Frukost, lunch, aperitivo, kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 6, - VI VANDRAR SISTA ETAPPEN MOT PASSO SAN MARCO

Idag är vårt mål att nå slutdestinationen Passo San Marco, men vi har en bit kvar... idag går det uppför, sakta steg för steg och i ett behagligt tempo. Vi har ca 1000 höjdmeter att avverka, genom småbyarna, avsnitt med skog för att sedan komma upp i bergen där de gröna fälten öppnar upp landskapet och ger oss vackra vyer. Här går korna på sommarbete och det är hänförande vackert. Vi tar våra sista krafter för dagen och trampar upp mot passet, här har vi strålande utsikt över dalgången ner mot Valtellina, i bakgrunden ser vi bergens siluetter och några av de högsta bergstopparna i Schweiz. Här ligger gränsposteringarna med skyttevärn kvar sedan kriget som härjade i området. Vi avslutar vandringen med en aperitivo på 2000 meters höjd medans vi väntar in vår transfer som tar oss tillbaka till Bergamo. Kvällens middag intas på lokal restaurang i Bergamo. 
Mat inkl: Frukost, picknick lunch, aperitivo och kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 7, - AVSLUT PÅ VANDRINGSRESAN

Efter frukost är resan slut och ni väljer att ta er för egen maskin till flygplatserna eller om ni vill stanna någon / eller några ytterligare dagar i den charmiga staden. Vi hjälper er gärna med en guidad tur i Bergamo, hyrcyklar för en tur i de närmaste omgivningarna eller en utflykt till vårt fina vinområde Franciacorta.
Mat inkl: Frukost

PRISET INKLUDERAR:

  • Del i dubbel- trebäddsrum på hotell*** / B&B , 6 nätter inkl frukost

  • Alla vandringar med guide it/eng och turledare svenska/eng/it

  • Alla transporter av bagage mellan hotellen.

  • Transfer från vandringens slut, tillbaka till Bergamo.

  • 6x middagar inkl vin, vatten och kaffe, 6x lunch inkl dryck

  • Eventuella besök och visningar utmed vandringens väg

KONTAKTA OSS FÖR DIN VANDRINGSRESA i HISTORIENS SPÅR

Viktigt & finstilt!

MINIMIANTAL DELTAGARE
Vi ställer sällan in resor eftersom vi ordnar dem för att vi själva vill vandra i bergen. Om det mot förmodan skulle ske att vi ställer in en resa kommer resenären att erbjudas att genomföra resan mot pristillägg, välja en annan resa eller avboka resan och få tillbaka alla pengar, inklusive anmälningsavgiften. Om resan ställs in meddelas detta senast 30 dagar före avresa.
PROGRAMÄNDRINGAR
Programmet kan komma att ändras pga yttre omständigheter som t ex vädrets lämplighet för aktiviteten
BOENDE
Under denna turen bor vi på olika hotell, stugor och BnB längs med vår vandring.  Det ingår alltid lakan & handdukar. Vi bor damer resp herrar i flerbäddsrum. Mindre hotell och B&B är charmiga och drivs ofta av familjer som bor och verkar i området. Till kvällens middag lagas maträtter med produkter från området.
FÖRSÄKRINGAR
Glöm inte att titta över dina försäkringar sk drulle-försäkring och olycksfallsförsäkring för dig och aktivteten som du skall genomföra. Vänligen ta med er EU's sjukvårdskort som du får via försäkringskassan om det skulle behövas ett besök för omplåstring på sjukhuset.
RESA TILL ITALIEN
Det ingår inte flyg eller annat färdsätt till resans start. Vi rekommenderar flygplatsen Bergamo/Orio al Serio och Milano/Linate eller Milano/Malpensa. Ryanair flyger till Bergamo från de flesta större europeiska städerna, Easy Jet från Stockholm och Köpenhamn till Milano. Även Lufthansa har flighter till Bergamo.