HISTORISK VANDRING FRÅN BERGAMO TILL PASSO SAN MARCO

EN MEDEL VANDRINGSRESA MED GUIDE OCH BAGAGETRANSPORT, START OCH AVSLUT I BERGAMO STAD

Vill du följa i fotspåren efter handelsmännen som transporterade varor mellan Venezianernas område till norra Europa? Vi stannar för övernattningar, mat och vila på ortens gästgiveri längs med vägen.
En härlig vandringsresa där vi har 5 dagar till fots och vi tar oss fram längs den handelsväg som spred det rika Venezianernas produkter upp till norra Europa. Längs denna väg skapades bland annat sturkturen på postgången med frimärken som porto och leveranser som snabbt skulle sprida information till ett pris överkomligt för alla. Penny black, det första frimärket, kommer vi att få se när vi stannar för mat och vila i en av de viktiga skattestationerna längs med via Mercatorum, via Priula och via del Ferro - alla viktiga handelsvägarna.
Floden Brembo följer oss större delen av vandringen, tills vi tar oss upp i bergen och strävar mot passet, San Marco. En vandringsresa där vi har hjälp med bagaget från hotell till hotell så att våra vandringsdagar passar de flesta vandrare.

PROGRAM FÖR RESAN


Dag 1, - ANKOMST BERGAMO STAD
Vi samlas på hotellet / B&B under kvällen för en kort promenad i staden och senare gemensam kvällsmiddag och prat om våra kommande dagar till fots.
Mat inkl: kvällsmiddag, 2 rätter, vin, vatten och kaffe

Dag 2, - FRÅN BERGAMO STAD, VIA MERCATORUM, TILL SELVINO
Vi utgår från hotellet / B&B och ryggsäcken packas för en dagsutflykt med ett ombyte och kläder efter väder. Resten av vårt bagage går med transfer till vårt nästkommande boende.
Vår guide möter upp oss och vi startar vår vandring ut från Bergamo och dess stök och trafik för att ta vid och följa via Mercatorum. Via Mercatorum är den äldsta av områdets handelsvägar och delar av vägen kan vi härleda så långt tillbaka som till romartiden. Vi följer gator som snart övergår till mindre vägar i sten som snirklar sig fram och tar oss till de olika orterna som stod värdar för handelsmännen som gav sig iväg på sin resa. Lunch äter vi längs med vägen på passande gästgiveri.
Dagens vandring är ca 6-7 timmar inkl paus och vi går ca 800 höjdmeter.
Mat inkl: Frukost, lunch, kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 3, - VIDARE UPP I DALGÅNGEN VAL BREMBANA
Efter en god natts sömn och frukost så beger vi oss iväg med ny energi och raska steg. Vi upplever de små byarna och områden med vägar som snirklar sig på klassiskt serpentin-sätt, fram och upp i bergen.
Vi övernattar på mindre hotell / B&B i någon av våra små charmiga samhällen, mitt bland bergen och de betande korna.
Dagens vandring är ca 6 timmar inkl paus och ca 500 höjdmeter upp och lika många ner.
Mat inkl; Frukost, lunch, kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 4, - PASSERAR DOSSENA OCH GÅR NER MOT FLODEN BREMBO
Vi passerar Dossena en av historiens viktigaste orterna under denna perioden. Vi tar oss ner mot dalens botten genom skogen och går över floden Brembo som rinner genom hela dalgången. På eftermiddagen välkomnas vi till en av de viktigaste byarna under handelsvägens första viktiga period, Cornello dei Tasso. Idag är byn en "Borgo" och väl värt ett besök med sitt lilla men mycket fina museum om postens utveckling.
Dagens vandring är ca 6 timmar, vi går mestadels nedåt, 800 m och uppåt ca 400 höjdmeter.
Mat inkl: Frukost, lunch, kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 5, - VIA PRIULA TAR OSS VIDARE UPP I DALGÅNGEN
Den modernare handelsvägen tar vid, via Priula och ibland får vi vandra ett stycke på cykelbanan längs floden eller ta en tur upp och över en bergsknalle för att komma vidare. Idag har handelsvägen på sina ställen fått bereda plats för dagens trafik och den asfalterade bilvägen. Bagaget transporteras vidare och vi följer med efter. Vi passerar dalgångens kryss, där huvudvägen delar sig som i ett Y. Åt höger snirklar den sig fram till vägs ände så vi väljer den åt vänster. Vägen som leder upp i bergen mot vårt slutmål, Passo San Marco.
Dagens tur är ca 6 timmar inkl paus och har ca 500 höjdmeter.
Mat inkl: Frukost, lunch, aperitivo, kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 6, - SISTA ETAPPEN MOT PASSO SAN MARCO
Idag är vårt mål att nå slutdestinationen Passo San Marco, men vi har en bit kvar... idag går det uppför, sakta steg för steg och i ett behagligt tempo. Vi har ca 1000 höjdmeter att avverka, genom småbyarna, avsnitt med skog för att sedan komma upp i bergen där de gröna fälten öppnar upp landskapet och ger oss vackra vyer. Här går korna på sommarbete och det är hänförande vackert. Vi tar våra sista krafter för dagen och trampar upp mot passet, här har vi strålande utsikt över dalgången ner mot Valtellina, i bakgrunden ser vi bergens siluetter och några av de högsta bergstopparna i Schweiz. Här ligger gränsposteringarna med skyttevärn kvar sedan kriget som härjade i området. Vi avslutar vandringen med en aperitivo på 2000 meters höjd medans vi väntar in vår transfer som tar oss tillbaka till Bergamo. Kvällens middag intas på lokal restaurang i Bergamo.
Mat inkl: Frukost, picknick lunch, aperitivo och kvällsmiddag med vin, vatten och kaffe

Dag 7, - AVSLUT RESA
Efter frukost är resan slut och ni väljer att ta er för egen maskin till flygplatserna eller om ni vill stanna någon / eller några ytterligare dagar i den charmiga staden. Vi hjälper er gärna med en guidad tur i Bergamo, hyrcyklar för en tur i de närmaste omgivningarna eller en utflykt till vårt fina vinområde Franciacorta.
Mat inkl: Frukost

DATUM: KONTAKTA OSS FÖR DATUM
FEM VANDRINGSDAGAR
GRUPP: MELLAN, MAX 20
LÄNGD; 7 DAGAR

NIVÅ: MEDEL 2 : 5
VANDRA UTAN BAGAGE
LOKAL BERGSGUIDE
SVENSK TURLEDARE

ALL INCLUSIVE
HOTELL & B&B
FRUKOST, LUNCH, MIDDAG
BAGAGETRANSPORT

PRIS: 16.995 SEK

PRISET INKLUDERAR:

  • Del i dubbel- trebäddsrum på hotell*** / B&B , 6 nätter inkl frukost

  • Alla vandringar med guide it/eng och turledare svenska/eng/it

  • Alla transporter av bagage mellan hotellen.

  • Transfer från vandringens slut, tillbaka till Bergamo.

  • 6x middagar inkl vin, vatten och kaffe, 6x lunch inkl dryck

  • Eventuella besök och visningar utmed vandringens väg

MINIMIANTAL DELTAGARE
Vi ställer sällan in resor eftersom vi ordnar dem för att vi själva vill cykla i bergen. Om det mot förmodan skulle ske att vi ställer in en resa kommer resenären att erbjudas att genomföra resan mot pristillägg, välja en annan resa eller avboka resan och få tillbaka alla pengar, inklusive anmälningsavgiften. Om resan ställs in meddelas detta senast 30 dagar före avresa.
PROGRAMÄNDRINGAR
Programmet kan komma att ändras pga yttre omständigheter som t ex vädrets lämplighet för aktiviteten
BOENDE
Under denna turen bor vi på olika hotell, stugor och Rifugio längs med vår cykeltur. Ibland är boendet av enklare klass med flerbäddsrum, våningssängar och delad toalett i korridoren. Det ingår alltid lakan & handdukar. Vi bor damer resp herrar i flerbäddsrum. Rifugio och B&B är charmiga och drivs ofta av familjer som bor och verkar i området. Till kvällens middag lagas maträtter med produkter från området.
CYKEL
För den bästa upplevelsen på denna tur tar du med dig din egen cykel. En fulldämpad cykel lämpad för enduro / freeride. Då vi avverkar många kilometer och timmar i sadeln är det bra att du är van vid din cykel och den har inställningar som passar dig. Glöm inte de vanligaste reservdelarna och de delar som är direkt specifika för just din cykel. Du bokar plats för din cykel på flyget och vi hämtar dig och cykeln på flygplatsen.  Du tar med privat utrustning såsom knäskydd, armbågsskydd, hjälm och pedaler. Kontakta oss gärna för frågor.
HYRCYKEL
Detta är en resa där du bör ta med dig din egen cykel för din komfort under den utmanande cyklingen. Vill du trots allt hyra cykel nere på plats, så kontaktar du oss i god tid och vi bokar en bra cykel för ändamålet och din storlek.
FÖRSÄKRINGAR
Glöm inte att titta över dina försäkringar sk drulle-försäkring för eventuella skador på din cykel och att försäkrnignen gäller för dig och aktivteten som du skall genomföra. Vänligen ta med er EU's sjukvårdskort som du får via försäkringskassan om det skulle behövas ett besök för omplåstring på sjukhuset.
FLYGRESA
Det ingår inte flyg eller annat färdsätt till resans start. Vi rekommenderar flygplatsen Bergamo/Orio al Serio och Milano/Linate eller Milano/Malpensa. Ryanair flyger till Bergamo från de flesta större europeiska städerna, Easy Jet från Stockholm och Köpenhamn till Milano. Även Lufthansa har flighter till Bergamo.
COVID-19
Vi håller strikt på lagar och rekomendationer som råder inom landet och vi rekomenderar att ni läser på och håller uppdaterade innan avresa från Sverige på gällande regler i Italien.
Vi rekomenderar er att alltid boka flygresa med om- eller avbokningsskydd.
Din upplevelse med SarasItaly är fullt avbokningsbar fram till 20 dagar innan ankomst.
Ändras UD´s reserekommendationer till att inkludera Italien som ett land dit avrådan gäller, får resan avbokas med full återbetalning.
Utsätts resenären eller närstående av Covid-19, får resan avbokas kostnadsfritt om ett LÄKARINTYG bekräftar tillståndet.

KONTAKTA OSS FÖR DIN VANDRINGSRESA

FRÅN BERGAMO TILL PASSO SAN MARCO