MOUNTAINBIKERESA FRÅN BORMIO TILL BERGAMO

 

START I HÖGALPINA BORMIO, SANTA CATERINA VALFURVA OCH NER MOT TIRANO OCH CYKLA MTB TILL BERGAMO OCH OROBIEBERGEN

En magisk resa, en förflyttning och transport av dig och dina vänner - på cykel genom alpmassivet och Stelvios nationalpark med de välkända bergstopparna såsom Bormio, Santa Caterina Valfurva, Passo Zebrù och glaciären Forni. Härifrån tar vi oss ner på cykel hela vägen till dalgången Valtellina och Tirano. Från Tirano tar vi klassiska Bernina express upp mot de schweiziska alperna, stannar strax innan för att ta en av de längsta nedförslutorna vi kan hitta! 
Denna resan är cykelintensiv, heldagar med mycket teknisk cykling. E-bikes av bästa sort, ger oss möjlighet att utnyttja dagarna till fullo och minska på shuttle och liftåkandet. Vi upplever naturen, bergen i sommarskrud där snön fortfarande ligger på de nordliga topparna medans solen bränner på sydsidan. Den lokala maten tar plats och lunch intas på klassiska Rifugio längs med turen. 
Vill du ha ut mesta möjliga av resan så rekommenderar vi att du gillar teknisk stigcykling, utmanar i bikepark eller freeride enduro - det är speciellt, upplevelserikt och helt fantastiskt att cykla i Alperna! 

DATUM: FREDAG 19 JULI 2024
6-7 CYKELDAGAR
GRUPP:  MINST 6p MAX 14p
TOTALT: 7 NÄTTER, 8 DAGAR

NIVÅ: SVÅR 5 : 5
SHUTTLE SERVICE
LOKALA CYKELGUIDER
SVENSK TURLEDARE
HYRCYKEL E-BIKE ENDURO
ALL INCLUSIVE
HOTELL & B&B
FRUKOST, LUNCH & MIDDAG
BERNINA EXPRESS 
LIFTKORT

PRIS: FRÅN 2100.00 €
Resans pris i SEK sätts vid faktureringstillfället

PROGRAM FÖR MTB RESAN FRÅN BORMIO TILL BERGAMO


Dag 1, ANKOMST TILL BERGAMO / MILANO FLYGPLATS - TRANSFER TILL SANTA CATERINA VALFURVA

Vi möter upp på avtalade flygplatser och tar er med shuttleservice direkt till Santa Caterina Valfurva och vårt hotell. Avresa från flygplats senast kl 13.00, detaljerade ankomstuppgifter lämnas vid bokning. Självklart går det bra att komma en dag tidigare, en övernattning i San Pellegrino Terme är relativt billigt och det blir en bra start dagen därpå. Vi stannar för mat- och bensträckare på vägen.
Väl framme i Santa Caterina tar vi en eftermiddagstur för att känna in cyklar och röra på benen, längd och svårighet beroende på tid, väder och vind.

Mat inkluderad: Välkomstmiddag med dryck

Dag 2, SANTA CATERINA, GLACIÄR FORNI, PASSO ZEBRÙ

Den ena höjdpunkten efter den andra, shuttle upp, grusväg, stig och långa nedförslutor. Teknisk cykling uppför, nedför och utför - fantastiska vyer som är svåra att smälta! Passo Zebru' ger oss närhet till Gran Zebru' på närmare 4000 meter. Vi tar turen till glaciären Forni på nordsidan av alperna, här tar vi oss över vatten med hjälp av hängbroar och rullar tillslut ner i den gamla flodfåran mot torrare marker.
Stenen knastrar under däcken, bäckarna med sitt kristallklara vatten porlar från bergssluttningen och väl nere i dalgången väntar grönare vidder och god lunch. 
Mat inkluderad: Frukost, lunch på rifugio, kvällsmiddag med dryck

Dag 3, VI LÄMNAR SANTA CATERINA OCH BÖRJAR VÅR RESA TILLBAKA MOT BERGAMO

Det är dags att rulla vidare och dagen sparkas igång med fantastiska Bormio 3000! Här nyttjar vi liftsystemet för att nå toppen och har sedan en fantastisk dag framför oss - stigarna tar oss hela vägen ner mot dalgången Valtellina!  Vi cyklar genom vackra dalgångar med betande kor, får och små alpsjöar, Sunny Valley, Ponte dell' Alpe, Val di Rezzalo och landar tillslut i Tirano. Vi checkar in på det familjära Agriturismo, gården där vi kan avnjuta deras egna produkter såsom ost, sylt och marmelad och massor av färska bär. 
Mat inkluderad: Frukost, lunch, kvällsmiddag med dryck

Dag 4, KLASSISK TÅGTUR BERNINA EXPRESS & LÅNGA TRAILS 
Tåget tar oss upp i bergen igen och vi startar från stationen i Tirano. Utsikten är fantastisk och många av vyerna med tågbana och broar är som klippta ur klassiska resebroschyrer och filmsekvenser. Vi hoppar av, sträcker på benen för att ladda om - nu väntar grymma singletracks och grusväg genom skogspartier och dalgångar som tar oss hela vägen ner mot Tirano igen. Här landar vi senare under eftermiddagen, härligt trötta, vindpinade och hungriga - dags för god mat och att njuta av dagen som varit.
Mat inkluderad: Frukost, lunch, kvällsmiddag med dryck

Dag 5, VALFRI CYKEL-LEDIG DAG OCH FÖRFLYTTNING MOT VALLE BREMBANA

Idag är det cykelfritt för de som vill vila kropp och knopp och vi tar en senare frukost. Det blir lunch på trevlig vingård i det vintäta området Valtellina, känt för sina viner gjorda på Nebbiolodruvan och mogna på dalgångens solsida mot Schweiz. Härifrån kommer skinkan Bresaola, osten Bitto och den klassiska rätten Pizzoccheri, allt lagat enligt gamla traditioner. Det kan bli en stund i staden Morbegno och valfri lunch och en god kaffe innan det är dags att ta sig uppför bergen, upp till passet Passo San Marco som förenar Valtellina med Valle Brembana. Passet är 2000m och här bor vi en natt på trevligt Rifugio. 
Dagen kan erbjuda ett eftermiddags-race på singletrack cykling ner till Morbengo och shuttle tillbaka upp för de som vill, vågar och kan.

Mat inkluderad: Frukost, kvällsmiddag med dryck

Dag 6, VALLE BREMBANA - DEN LILLA DALGÅNGEN MED DE BRANTA BERGEN - VÄLKOMNA!
Vi har två dagar framför oss med guidernas egna favorit trails - detta är deras hemma-stigar och det finns massor att utforska. Dagen ger er nedförslutor, transport på stig och utmaningar i dalgångens östra sidor. Här är bergen branta och ravinerna avlöser varandra. Vi tar oss ner längs med vandringslederna, lunchar i Piazzatorre för att ta oss upp på vackra Monte Torcole. Här bjuder vi in till grym cykling längs med de gräsbeklädda kullarna eller ett smakprov på vår bikepark för er som är lekfulla.
Vi sover på rifugio i bergen och laddar inför morgondagens sista tur i dalgången. 

Mat inkluderad: Frukost, lunch, kvällsmiddag med dryck

Dag 7, AVSLUTANDE CYKELDAG NER I DALGÅNGEN VALLE BREMBANA OCH SAN PELLEGRINO TERME

Idag väljer vi andra stigar och väljer dalgångens västra sida. Cantedoldo, Monte Avaro och vi äter lunch på någon av våra restarangfavoriter i dalgången. Här har vi klassiker som raviolin - Casoncelli - med brynt smör och salvia - svårslaget!
Efter mycket stig, genom byarna, längs med floden Brembo och hela vägen fram till San Pellegrino Terme - den gamla kurortsbyn från tidigt 1900-tal. Vi checkar in på vårt hotell, kanske en timmas bastu kan hjälpa kroppen till återhämtning? I staden möts vi av småstadens liv och rörelse, en glass i gelaterian, pizzakväll och lite gott att dricka. 
Mat inkluderad: Frukost, lunch, aperitivo, kvällsmiddag med dryck

Dag 8, AVRESA FRÅN SAN PELLEGRINO TERME
Avresa valfri tid, du beställer transfer efter behov till flygplats och station så hjälper vi er. Transfer på ankomst- och avresedagen ingår. Önskar ni extra nätter eller transfer andra dagar så hjälper vi gärna till.  
Mat inkluderad: Frukost

RESAN I KORTHET

 • 7 övernattningar, del i två- trebäddsrum, hotell, B&B och Rifugio
 • Frukost, lunch & kvällsmiddag med dryck enligt program
 • Transfer från flygplats Bergamo till Santa Caterina Valfurva & till flygplats på avresedagen
  OBS! Transfer avgår senast kl 13.00 på avresedagen!
 • Shuttle service & lokala MTB guider (max 4-5 gäster/guide)
 • Hyrcykel E-MTB
 • Tågbiljett Bernina Express & Liftkort Bormio 3000
 • Vinprovning och eller matprovning av högklassigt vin, Bresaola, ost från dalgången Valtellina
 • VÄRLDENS BÄSTA CYKEL-KAFFE ❤
TILLKOMMER
 • Lunch på avresedagen vid sen avresa
 • Försäkring för dig personligen och cykelförsäkring
 • Resa till och från MILANO/BERGAMO (önskas annan färdväg och egen transfer - kontakta oss)
flygrekommendationer!
Ankomst senast fre 19/7 kl 12.oo
avresa VALFRI TID
GÖTEBORG
Ankomst Milano/Bergamo 19/7
 landar 11.45 - Ryanair
STOCKHOLM
Ankomst Milano/Bergamo 19/7 
landar 08.20 - Ryanair

KÖPENHAMN
Ankomst Milano/Bergamo 19/7 
landar 11.45 - Ryanair

EXTRA ÖVERNATTNING?
Flyger du på annat sätt, åker tåg? Vill du komma en dag tidigare? så kostar en övernattning i San Pellegrino Terme / Bergamo mellan 5-700 kr, jag hjäler er gärna.
 
 
FRÅN BORMIO TILL BERGAMO 2024

Finstilt & viktigt!

ANTAL DELTAGARE & GUIDER
Denna resan har ett minimiantal, 6 gäster, för att gå av stapeln. Ni får gärna boka resan som sluten gruppresa på valfritt datum - kontakta oss för förfrågan! Det rekommenderade antalet är från 6-12 cyklister. För att upprätthålla både säkerhet och valmöjlighet av nedfarter så jobbar vi enligt standard 1 guide på 4-5 gäster.
PROGRAMÄNDRINGAR
Programmet kan komma att ändras pga yttre omständigheter som t ex vädrets lämplighet för aktiviteten
BOENDE
Vi bor på B&B eller hotell***. I bergen bor vi på Rifugio eller B&B. Ett enklare boende, det ingår lakan & handdukar. Vi bor damer resp herrar i flerbäddsrum. Rifugio och B&B är charmiga och drivs ofta av familjer som bor och verkar i området. Till kvällens middag lagas maträtter med produkter från området.
CYKLAR
För den bästa upplevelsen på denna tur använder vi cyklar av typen E-bikes, fulldämpade av märket SCOTT, Santa Cruz, Specialized Levo (eller liknande). Detta ger oss alla förutsättningar att cykla både långt och länge utan att lägga för mycket energi på att komma upp på toppen, men vi har en riktigt bra cykel för våra utmanande nedfarter.  
Vill ni ta med er egen cykel eller hyra MTB normal (ej El-assisterad) så anpassar vi resan efter det.
FÖRSÄKRINGAR

Glöm inte att titta över dina personliga försäkringar och om du hyr cykel, en sk drulle-försäkring för eventuella skador på hyrcykel. Här kan vi rekommendera ERV's "Sportutrustning" eller  ERV's försäkringar av typen "extremsport" är ofta ett bra komplement till er vanliga hem- och reseförsäkring.
Privat olycksfallsförsäkring är obligatorisk, där aktiviteten MTB cykling ingår. Vänligen ta med er EU's sjukvårdskort som du får via försäkringskassan.
BOKNING & AVBOKNING
Vid bokning faktureras 10% i bokningsavgift, ej avbokningsbar. Resterande summa faktureras och betalas senast 30 dagar innan ankomst. Fullständiga avbokningsregler finner du här >>
RESEGARANTI
SarasItaly - SG Turismutveckling AB har enligt lag, ställt resegaranti till Kammarkollegiet.