MOUNTAINBIKE ENDURO - ISOLA DEL ELBA

 

MTB CYKLING MED HAVET SOM FOND OCH EN UPPSJÖ AV ENDUROSTIGAR SOM SNIRKLAR SIG NERFÖR BERGEN

Här möter vi havet, ljuset och sköna temperaturer när vi åker i Oktober eller startar säsongen med ett dopp i havet i April. Kuststäderna ligger som ett pärlband runt öns kust och de mjuka bergen ger ön dess lite vilda karaktär. Här har Napoleon suttit i exil under ett knappt år och ön vilket märks än idag. 

På Elba har det grävts i mineralrika gruvor, odlats vin och oliver i det sköna medelhavsklimatet som präglar ön. Isola del Elba är ett mini-Toscana med havets specialiteter som grillad fisk och skaldjur i god kombination med vin- och olivoljeproduktion.
Cyklingen på Elba är magisk och välkänd av Enduro-fantaster över hela världen. Stigarna är mestadels vandringsleder både upp och ner, grusvägar som snirklar sig fram längs med havet och det gamla gruvområdet runt Capoliveri är en välkänd internationell tävlingsplats. Närmare en naturlig bike park än så är det svårt att komma. Det är stenigt och tekniskt med dagliga nya utmaningar som hela tiden omringas av havet - det är magiskat att cykla på Isola del Elba.

Vill du ha ut mesta möjliga av resan så rekommenderar vi att du gillar teknisk stigcykling utför, utmanar i bikepark eller freeride enduro - och håller en god kondition för att orka cykla hela dagar.

DATUM: 11-17 OKTOBER 2024
1 plats kvar!
5-6 CYKELDAGAR
GRUPP:  MAX 14p
TOTALT: 6 NÄTTER

NIVÅ: SVÅR 4 : 5
SHUTTLE SERVICE
LOKALA CYKELGUIDER
SVENSK TURLEDARE
HYRCYKEL E-BIKE ENDURO
ALL INCLUSIVE
HOTELL & B&B
FRUKOST, LUNCH & MIDDAG INK. DRYCK
TVÄTTSERVICE
VÄRLDENS BÄSTA CYKELKAFFE 

PRIS: FRÅN 2360.00 €
PRIS I SEK SÄTTS VID FAKTURERING

PREL. DATUM 2025 1:A VECKAN I MAJ 

PROGRAM FÖR MTB RESAN TILL DEN TOSKANSKA ÖN ELBA


Dag 1, ANKOMST TILL PISA FLYGPLATS - OBS TRANSFER AVGÅR GEMENSAMT CA KL 13.00

Vi samlas och möts upp på flygplats PISA och avgår mot färjelägret ca kl 13.00 - självklart hjälper vi er att hitta passande flyg, alternativa transporter om så önskas. Färjan från Piombino tar oss på ca en timme, över till Isola del Elba och Portoferraio. Härifrån rullar vi ner mot öns sydliga kust och vårt boende i Marina di Campo
Väl på hotellet är det genomgång av cykel och en kort kvällstur innan middag.
Mat inkluderad: Välkomstmiddag med dryck

Dag 2, SKÖNA STIGAR, FLOWIGA NEDFARTER OCH GRYM UTSIKT
Cykeldagarna kommer att utgå mestadels direkt från hotellet i Marina di Campo och med 30 minuters uppvärmningstramp så når vi många av öns härligt stigar och nedförslutor. Här kommer e-biken verkligen till sin nytta och vi undviker att åka bil och shuttle. Vi klättrar uppför genom små charmiga byar, längs åkrar och vidare genom grustäkter och skog. Väl uppe så har vi de snirklande stigarna nedför kvar att utforska och det är tekniskt, flowigt och blandat underlag som klippor, sandjordar och i stort sett hela tiden med en fantastisk utsikt över havet.
Mat inkluderad: Frukost, lunch, kvällsmiddag med dryck

Dag 3, GRUVOMRÅDET, DEN RÖDA STENEN OCH TÄVLINGSBANOR I VÄRLDSKLASS 
I Gruvområdet på öns sydöstra udde, har vi en fantastisk dag. vi utforskar området som är känt för den röda jorden från järnbrottet och där Marathon MTB World Championship ägde rum 2021. Här hittar vi flowiga stigar, tekniska nedfarter och för de som vill leka på riktigt så finns det hopp och drop som passar de flesta. Hit återkommer vi alltid! Vi tar oss runt Monte Calamita på grusvägar eller så tar vi oss ner tll havet. Att komma ut från skogsområdet, se stigen genom den låga vegetationen och ha hela den toskanska bukten, havet, som breder ut sig framför är snudd på magiskt! Det är stenigt och stökigt men ack så grymt att att rulla hela vägen ner till gruvans entré och det uppfriskande havet. Capoliveri heter den charmiga orten där vi möts, dricker kaffe och äter lunch, som sig bör en pasta med skaldjur direkt från grytan ut på bordet! 
Mat inkluderad: Frukost, lunch, kvällsmiddag med dryck

Dag 4,HALVDAG CYKEL OCH EN SMAKFULL EFTERMIDDAG
Vi ger oss ut på stigarna närmast hotellet och efter avslutat förmiddagspass, landar vi i Marina di Campo för egen lunch.  De som vill efter lunchen åker med på utflykt för att utforska öns lokala produkter, olivolja, vin och andra godsaker. Vill man hellre ha en skön eftermiddag på stranden eller flanera i byn och äta glass så gör man det. Det är rätt skönt att att nyttja några timmar själv. Vi möts igen för kvällens middag.
Mat inkluderad: Frukost, kvällsmiddag med dryck

Dag 5, VÅR KLASSISKA "IL SEMAFORO" EN LÅNG DAG MED SPÅR AV NAPOLEON

En klassisk utmanning på Elba är Napoleons väg, tvärs över stora delar av Elba och Monte Capanne. Vår mest utmanade väg uppför där tekniska stigar avlöser varandra under kättringen, men upp skall vi!  Vi viker av för lunch i närliggande by innan vi fortsätter trampandet uppåt, vägen blir bredare och efter ett antal steniga trappsteg kommer vi upp till kyrkan, dedikerad till Napoleon själv. Napoleon är en del av öns historia, trots sin korta tid här. Här på denna vandringsväg lär han ha vandrat ett flertal gpnger mellan utsiktspunkter, sommarhuset och bergstopparna. Efter avslutad klättring rundar vi Monte Capanne och stigen med flata stenar, rötter och väl trampade spår tar oss runt på norrsidan. väl över åt syd så skall vi ner mot havet och kusten igen. Här behöver man ha kvar en del energi och kraft, det är stort och utmanande men väldigt väldigt roligt. Tillslut är dagsverket gjort och vi checkar in på närmsta glass- och kaffebar för en riktigt välbehövlig paus innan vi rullar hemåt igen.
Mat inkluderad: Frukost, lunch, kvällsmiddag med dryck

Dag 6, VÄL VALDA STIGAR SOM AVSLUTAR VÅRA CYKELDAGAR PÅ ELBA
Vi avslutar våra cykeldagar med tur i de närmsta bergen och hamtar andan efter gårdagens urladdning. som vanligt kan vi alltid dela gruppen i två för att anpassa nivåerna efter dagsformen i knopp och kropp. 
Mat inkluderad: Frukost, lunch, kvällsmiddag med dryck

Dag 7, AVRESA FRÅN HOTELLET OCH BÅT MOT FASTLANDET OCH FLYGPLATS PISA.
Idag är det dags att säga tack o hej till Elba, de sköna stigarna och det ständigt närvarande havet. Vi åker i god tid till färjan som tar oss tillbaka till fastlandet och Portoferraio. Härifrån går transfer till PISA flygplats där vi beräknar vara senast kl 14.00. Se nedan för rekommenderade flyg och vill du resa på andra tider och dagar så går det utmärkt att stanna på Elba eller ett par nätter i charmiga Pisa. Mellan Pisa och flygplatsen är det ca 15 min med tåg så det går utmärkt att ta sig fram och tillbaka för egen maskin.
Mat inkluderad: Frukost, egen lunch på vägen mot PISA flygplats.

Programmet kan ändras och anpassas efter väder, vind och status på cyklisterna

RESAN I KORTHET

  • 6 övernattningar, del i två- trebäddsrum, hotell, B&B
  • Frukost, lunch & kvällsmiddag med dryck enligt program
  • Transfer & båtbiljett från flygplats Pisa - se tidsschema!
  • Shuttle service & lokala MTB guider (max 4 gäster/guide)
  • Hyrcykel E-MTB
  • Besök hos lokala producenter
  • Världens bästa cykelkaffe ❤
TILLKOMMER
  • Lunch ankomst- & avresedag och en dag på resan
  • Försäkring för dig personligen och cykelförsäkring
  • Resa till och från PISA (önskas annan färdväg och egen transfer - kontakta oss)

flygrekommendationer! 
Ankomst senast fre 11/10 kl 12.oo
avresa tidigast tor 17/10 kl 16.00
GÖTEBORG
Ankomst Pisa 11/10 landar 11.35 - Ryanair
Avresa Pisa 17/10 mot KÖPENHAMN 17:55 Ryanair + Kph - Gbg 23.00
 - SAS

STOCKHOLM
Ankomst Pisa 11/10 08.45 - Ryanair
Avresa Pisa 17/10 mot KÖPENHAMN 17:55 - Ryanair + Kph - Sth 23:00 SAS

KÖPENHAMN
Ankomst Pisa 11/10 09.15 - Norwiegan
Avresa Pisa 17/10 17:55 - Ryanair
 
 
MTB RESA TILL ISOLA DEL ELBA

Finstilt & viktigt!

ANTAL DELTAGARE & GUIDER
Denna resan har ett minimiantal, 6 gäster, för att gå av stapeln. Ni får gärna boka resan som sluten gruppresa på valfritt datum - kontakta oss för förfrågan! Det rekommenderade antalet är från 6-14 cyklister. För att upprätthålla både säkerhet och valmöjlighet av nedfarter så jobbar vi enligt standard 1 guide på 4 gäster.
PROGRAMÄNDRINGAR
Programmet kan komma att ändras pga yttre omständigheter som t ex vädrets lämplighet för aktiviteten
BOENDE
Vi bor på B&B eller hotell***. Är du singelresenär är det viktigt att du är "snark-fri" om du önskar dela rum med annan singelresenär, om inte rumskamrat finns så blir det automatiskt ett enkelrumstillägg.
CYKLAR
För den bästa upplevelsen på denna tur använder vi cyklar av typen E-bikes, fulldämpade av märket SCOTT, Santa Cruz, Specialized Levo (eller liknande). Detta ger oss alla förutsättningar att cykla både långt och länge utan att lägga för mycket energi på att komma upp på toppen, men vi har en riktigt bra cykel för våra utmanande nedfarter.  
Vill ni ta med er egen cykel eller hyra MTB normal (ej El-assisterad) så anpassar vi resan efter det.
FÖRSÄKRINGAR
Glöm inte att titta över dina försäkringar sk drulle-försäkring för eventuella skador på hyrcykel. Dessa ev skador betalas till fullo på plats på rekommenderad verkstad. ERV's försäkringar av typen "extremsport" eller "Sportutrustnningstillägg" är ofta ett bra komplement till er vanliga hem- och reseförsäkring.
Privat olycksfallsförsäkring är obligatorisk, där aktiviteten MTB ingår. Vänligen ta med er EU's sjukvårdskort som du får via försäkringskassan.
RESA TILL ITALIEN
Resan till italien ingår ej, du väljer flyg, tåg eller bil. Utgångspunkt är flygplats PISA dit Ryanair och Norwiegan flyger. Läs gärna tipsrutan om ankomsttider och transferservice. Vill du ankomma till Isola del Elba från valfri flygplats så hjälper vi dig.