MAT- & SMAKRESA TILL ITALIEN

TRADITIONELLA MATRÄTTER, MATHANTVERK OCH STOLTA PRODUCENTER

Välkommen till en unik resa där smakerna tar dig på en oförglömlig kulinarisk resa genom norra Italien och de majestätiska Orobiebergen. Glöm det vanliga turistiska spåret och låt oss guida dig till hjärtat av den italienska matkulturen i regionen Lombardiet och deras dalgångar.

På denna resa är varje måltid en hyllning till tradition och passion. Vi utforskar inte bara de lokala delikatesserna, utan även det unika sättet att leva och älska mat i denna region. Våra resor tar dig bortom restaurangmenyerna och låter dig smaka på riktigt, äkta italienska hemlagade rätter från stolta entreprenörer som brinner för sina mormors recept och tillvägagångssätt.

Från de mångskiftande ostar av alla sorter till det förtrollande bryggda ölet och de färska råvarorna som varje årstid erbjuder, kommer du att få en smak av den autentiska italienska matkulturen. Vi tar dig också nära vinrankorna som odlas enligt champagnemetoden och presenterar en av Italiens mest oupptäckta skatter - Franciacortan!

DATUM: PÅ FÖRFRÅGAN - EGET DATUM
MAT & NJUTARESA
GRUPP: MELLAN, MAX 20
LÄNGD: 5 DGR, 4 NÄTTER

REK. RESPERIOD: APRIL-OKT 
LOKALPRODUCERAD MAT

BRYGGERIBESÖK
ÖVERNATTNING I BERGEN

ALL INCLUSIVE
TRANSFER, BESÖK, PROVNINGAR
TURLEDARE
LUNCH & MIDDAGAR

PRIS: Från: 1660.00 €

PROGRAMMET FÖR MAT & SMAKRESAN - VARIERAR BEROENDE PÅ SÄSONG


Dag 1. VÄLKOMMEN TILL SAN PELLEGRINO TERME
Efter transfer från flygplatsen så är ni välkomna att checka in på ett av stadens charmiga familjeägda hotell som ligger på det lilla torget. På hotellet möts vi under eftermiddagen för en promenad i staden där ni får höra lite om kurortshistorien som genomsyrar San Pellegrino än idag.. En aperitivo på torget och sedan en promenad till ölbryggeriet. Bryggarmästaren visar oss bryggeriet, vi smakar deras ölsorter och äter sedan vår middag på bryggeriets restaurang i byn.
Mat som ingår: Aperitivo, kvällsmiddag på bryggeriets restaurang inkl vin, vatten & kaffe till maten

Dag 2. KAFFE & SÖTSAKER OCH UPP I BERGEN
Vi packar en övernattningsväska för en natt och checkar ut från hotellet. Vi kan givetvis lämna kvar resten av vårt bagage då vi kommer tillbaka. Vi startar dagen med kaffe och besök på kafferosteri där vi får lära oss om kaffebönana och rostningar beroende på vilket kaffe som skall bryggas. Ett av italiens bästa konditorier blir ett säkert stopp på vägen innan vi styr kosan mot Comosjön och en härlig lunch. Sedan är det dags att ta oss upp i bergen, det kan bli en härlig vandringstur, enkelt men uppför eller så tar vi plats i jeepen och får hjälp hela vägen upp. Här väntar ett charmigt Rifugio med familjär känsla, mat från regionen och frun i huset är vida känd för sin päron- och chokladtårta. Innan middagen kommer vi att äta och prata lokala ostar. Lite olika beroende på vilken säsong resan går.  Sommarresa: Hälsar vi på hos familjen Locatelli, som sommartid traditionsenligt har sina djur betandes på bergssluttningarna och ängarna i området. Här produceras osten direkt på plats i Baitan, djurstallet/sommarhuset och vad passar bättre än att smaka ost, salami och ett glas vin med strålande utsikt över berg och dalgång? Vår- och höstresa: Här gör vi ett besök någon av dagarna på något av dalgångens lokala mejerier
Vi stannar i bergen över natten och sover på klassiskt Rifugio, vandrarhem. Alla rum med dusch och toalett.
Mat som ingår: Frukost, konditorismakning, lunch, ostprovning, rustik kvällsmiddag på Rifugio inkl vin, vatten & kaffe till maten

Dag 3. SMÅSKALIGA ODLARE MED PASSION, LUNCH PÅ AGRITURISMO
Efter frukost säger vi hej då till Rifugio Casari och beger oss ner i dalgången igen. Idag hälsar vi på hos ekologiska frukt- och bärodling i San Giovanni Bianco. Här odlas bär och frukt som ger sylt, marmelad och härliga tillbehör till maten - den lokala parucchen, spenaten, är spännande. Vi passerar den historiska byn Cornello dei Tasso, skattestationen från tiden då Venedig var tongivande i handelsstrukturen i Europa. Vår gamla handelsväg Via Mercatorum var en viktig del i utbytet mellan norra och södra Europa. Postsystemet med frimärke som vi använder än idag, har fått ett eget litet museum i byn. Längre ner i dalgången väntar en härlig lunch hos Fabrizio som passionerat berättar om dalgångens allra bästa leverantörer och hur de jobbar med produkterna efter säsong - här om någonstans kan ni ha turen och få smaka på traditionella recept som Trippa.
På eftermiddagen är vi i San Pellegrino Terme igen och ni har en lugn kväll på egen hand*

Mat som ingår: Frukost, lunch på Agriturismo inkl vin, vatten & kaffe till maten

* Här finns tid för ett härligt kvällsbesök på Spa QC Terme, kontakta oss för mer information vid bokning


Dag 4. DRYCKERNAS DAG, SÖTT, STARKT OCH BUBBLOR I VÄRLDSKLASS
Idag är det dryckernas dag och vi beger oss till området kring Bergamo, Iseo och mot Brescia. Vi tar oss till Franciacorta, ett spännande vinområde som producerar den italienska champagnen "Franciacortan". Det produceras bubblor i allra högsta klass av ett hundratal producenter som uppfyller de höga kvalitetskraven. Men vi börjar baklänges och ser vart druvresterna tar vägen - jo till destilleriet där de blir till de starka dropparna Grappa. Familjeföretaget Peroni med farmor i spetsen producerar prisbelönt Grappa och vi ser hur det går till och får självklart smaka deras stora och varierande utbud. Sedan är det dags att övergå till bubblor, lunch och Franciacorta. Maten intas på någon av vingårdarna och avrundas med en visning i produktionen där vi lär oss om "il metodo classico" - champagnemetoden.
Efter lunch och bubblor åker vi mot dalgången igen och passerar Scanzorisciate och passar på att stanna till för att njuta av det söta och prisbelönta vinet Moscato di Scanzo, perfekt till en chokladdessert!  
Kvällen i San Pellegrino Terme är fri att avnjuta som ni vill med mat & dryck.
Mat som ingår: Frukost, lunch på vingård inkl Franciacorta, vatten & kaffe och provningar

Dag 5. AVRESA FRÅN SAN PELLEGRINO TERME
Beroende på era flygtider anpassas transfer till er flygplats. Finns tid så är Bergamo stad charmig och perfekt att strosa runt, avnjuta en svalkande dryck på piazzan för att sedan ta flygbussen (15 min) till flygplatsen. För er som åker direkt till flyget stannar vi gärna och fyller på ert ostförråd på vägen så att några av era favoriter får följa med hem.
Vill ni stanna ytterligare dagar så hjälper vi er gärna med tips och boende, kanske en hyrbil för att själva åka runt och fortsätta utforska områdets godsaker.
Mat som ingår; Frukost

DETTA INGÅR

  • Transfer från och till rekomenderade flygplatser eller station.

  • Del i två- trebäddsrum, hotell***, 3 nätter inkl frukost.

  • Del i flerbäddsrum på Rifugio i bergen, 1 natt inkl kvällsmiddag & frukost  

  • 2x lunch med dryck till maten

  • 1x lunch på vingård i Franciacorta

  • 1x välkomstmiddag med dryck till maten

  • Alla utflykter och besök, provningar och smaker

  • Svensk turledare på våra utflykter

MAT & SMAKRESA - SUMMER EDITION ✨

Finstilt & viktigt!

MINIMIANTAL DELTAGARE
Vi ställer sällan in resor eftersom vi älskar att visa er vårt område och njuta av god mat & dryck. Om det mot förmodan skulle ske att vi ställer in en resa kommer resenären att erbjudas att genomföra resan exklusivt mot pristillägg, välja en annan resa eller avboka resan och få tillbaka alla pengar, inklusive anmälningsavgiften. Om resan ställs in meddelas detta senast 30 dagar före avresa.
PROGRAMÄNDRINGAR
Programmet kan komma att ändras pga yttre omständigheter som t ex vädrets lämplighet för aktiviteten. För Mat & smakresan är programmet variabelt efter årstiden
BOENDE
Vi bor på B&B eller hotell*** i charmiga San Pellegrino Terme. Ni har gångavstånd till Spa QC Terme och i orten finns ett normalt service utbud och lokalbussen från Bergamo är direktbuss och tar ca 35 min. För övernattnigen i bergen är det ett enklare boende där dusch och toalett kan finnas i korridoren samt flerbäddsrum förekommer
FÖRSÄKRINGAR
Glöm inte att titta över dina försäkringar för de aktiviteter som ingår i resan. Vänligen ta med er EU's sjukvårdskort som du får via försäkringskassan.
FLYGRESA
Det ingår inte flyg eller annat färdsätt till resans start. Vi rekommenderar flygplatsen Bergamo/Orio al Serio och Milano/Linate eller Milano/Malpensa. Ryanair flyger till Bergamo från de flesta större europeiska städerna, Easy Jet från Stockholm och Köpenhamn till Milano.