SMAKA & UPPLEV VALLE BREMBANA OCH LOMBARDIET

VINRESA MED EVAS VIN & MAT - MAJ 2022

Franciacorta - Italiens svar på Champagne!

En ung, spännande och väldigt ambitiös vinregion i norra Italien. Vi rör oss mellan Bergamo, Brescia och Iseosjön. Här finns ett hundratal producenter som alla mer eller mindre räknas som små- och medelstora, och drivs med familjär känsla och stor passion. Följ med sommelier Eva Weckström på en smakrik och bubblig resa till en av Italiens oupptäckta pärlor - Franciacorta!
Läs mer och boka din resa >>


ATT SMAKA, SE, LYSSNA OCH LÄRA
Nyfikenhet på livet och dess skillnader och likheter, att ta del av de lokala traditionerna som gör Italiens regioner så olika och karaktäristiska. I Lombardiet och är det stor tillverkning av ost, bara i Valle Brembana tillverkas det fler ostar än vad som får plats i en ostdisk och av regionens totalt 11 DOP märkta ostar är hela 6 stycken från Valle Brembana. Vinet, det röda Valcaleppio börjar utvecklas och på riktigt ta plats på vinlistorna, har ni inte smakat det söta röda dessertvinet Moscato di Scanzo och en riktigt fin lagrad Grappa, så har ni något att se fram emot Vår grann-dalgång Valtellina har ett exeptionellt läge för sin Nebbiolodruva som här precis som i Piemonte, ger fantastiskt fina viner.
Runt Brescia och sjön Iseo, har vi Italiens mesta hemlighet i vinväg - Franciacortan. Ett bubbligt vin som tillverkas helt enligt champagen-metoden, il metodo classico, och med konsortiets reglering av druvor, område och hantversmässig tillverkning har vinet Franciacorta blivit en klar uppstickare till Franska Champagnen.


BOKA EN SMAKRIK UTFLYKTSRESA ELLER EN AKTIVA RESA MED SPAKVÄLL

SPA QC TERME
Med varsam hand har de renoverat det gamla termalbadet. Här blandas det gamla kulturhistoriska arvet från tidigt 1900-tal med moderniter som passar dagens gäster. Lite bakom byns huvudgata och några trappsteg upp ligger den pampiga entrén med ett välkomnande lugn och en skön utsikt från de stora utomhuspoolerna. Inne döljer sig flera våningar med vatten i alla former; duschar, bubblor, fotbad, varma bassänger och bastuar av alla de slag. Relaxavdelningen tar inspiration från dalgången med olika rum som har teman såsom eld, vatten, is, berg och byns historia.

LÄTTA CYKEL- & VANDRINGSUTFLYKTER
På våra Easy Active resor tar vi oss fram med cykel eller till fots. Enklare cykelturer på asfaltsvägar eller till fots mot någon av våra närmste bergstoppar. Vandring- och cykelturer anpassas och kan till exempel passera något av våra lokala mejerier eller den fina byn Cornello dei Tasso som var en av dalgångens mest strategiska byar under Venezianertiden och handeln med europa.
Cykelbanan längs med floden Brembo är den gamla järnvägen som numer kommer många till nytta. Den leder till Bergamo stad och vi cyklar gärna på dagsutflykt in till Bergamo för att uppleva den charmiga staden med vår guide Helen. Helen lotsar oss genom Bergamos gränder och berättar historien om området och staden, från Romartiden, via Venezianerna och Mussolini till nutid och vardag.